Wednesday, December 16, 2009

Kdo ovládá média?


M.A. Verick: Mediální monopol

Ten, kdo chce ovládat svět, potřebuje média.

Zajímavá knížka se objevila v našich knihkupectvích. Na první pohled příručka mediální gramotnosti: Jak fungují a kdo je v pozadí mediálních monopolů, kdo stojí za kontrolou obsahu, jak média vytváří náš světový názor a proč - tyto otázky klade německý autor knihy Mediální monopol, která vychází v překladu Ivany Krausové. Autor se ukrývá za pseudonym, odkazující mu také k mediálnímu obsahu - k hrdinovi filmu. Proč, to nám na závěr vysvětlí.

Dozvíme se, kdo stojí za mediálními giganty Time Warner Inc., Viacom, NBC Universal, News Corp (R. Murdoch). Doporučuje např. tyto stránky, které monitorují korporátní činnost v oblasti médií. Tvrdí, že za mnohými bankami a společnostmi, vlastnícími tyto korporace, stojí mnohdy, ne-li vždy, židovští bankéři. I vzestup Ruperta Murdocha připisuje finanční podpoře např. Edgara Bronfmana Srov. (mediální skupina Seagram , předseda Židovského světového kongresu do 2007)

Na to úzce navazuje problematika kontroly obsahu. Zprávy ze zahraničí přebírá většina médií od velkých agentur (AP, Reuters, NYT) vlastněných finančními oligarchy, což jsou převážně Židé. Důsledkem je, že poměrně malá skupina se stejnými zájmy a finančním vlivem má i možnost kontrolovat média. Podobně je to podle autora i s knižním trhem. Předpokládá, že „malá skupina lektorů a šéfredaktorů v NYC rozhoduje, co čtou miliony lidí před spaním a co si pak myslí“. Jak konkrétně se ohlupuje veřejnost uvádí na příkladech (mírová mise místo válka, zbraně hromadného ničení, které se nenašly…)

Od médií se ale autor rychle dostává k vysvětlování všech problémů světa – terorismem počínaje, přes léčbu rakoviny, která zabíjí, až ke kontrole porodnosti. Teorie spiknutí tak nabývá vrchu a čtenář se diví! Takže pokud chcete vědět, jak to vlastně bylo 11.9. ve WTC, tak pozor – mají v tom prsty hádejte kdo? A že německé neonacisty podporuje CIA, to jste si také nemysleli? Autor se nebojí jít ještě dál do minulosti, vysvětlí nám okolnosti konce II. Světové války i příčiny války studené, a pozor – Trocký a Lenin byli loutkami Wall Street.

Skoro se zdá být zbytečné číst dál, ale nenechte si ujít autorovy rady, jak z toho ven: zastavit elitě přísun peněz, tzn. Nepracovat a nekonzumovat (rozuměj: neplatit daně a tajně užívat svoje peníze) Ale především: nikdy se nestat členem jakékoliv organizace! Nezveřejňujte své jméno, názory publikujte pod pseudonymem, nechoďte na demonstrace, jinak si vás najdou! Zkuste najít něco o autorovi – tak dobře skrytou identitu hned tak neuvidíte.

A tak se divím, co jsem to v regále se společenskovědní literaturou, hned vedle nově vydaného Jiráka a Köpplové, našla.

Doufám, že na rozdíl od autora už málokdo přeceňuje účinky mediálního obsahu a že tvůrce sice možná kontroluje, co si miliony lidí před spaním přečtou, ale ne už to, co si myslí. Nebo ano? A kdo vlastně může za to špatné počasí???




No comments:

Post a Comment