Sunday, April 14, 2013

FareBandit aneb jak vyzrát na revizory




Černí pasažéři mají novou zbraň, se kterou mohou uniknout pokutám. Nová aplikace pro chytré mobilní telefony FareBandit monitoruje pohyb revizorů v deseti českých městech. Cestujícím MHD umožňuje sdílení informací o aktuálních kontrolách jízdenek a navíc jim také spočítá, kolik jízdou na černo ušetřili.

„Jedeš načerno? Stáhni si FareBandit. Nová aplikace ti řekne, kde se kolem tebe pohybují revizoři.“ láká nové uživatele aplikace FareBandit pro Android, která je zdarma a funguje pro města Praha, Ostrava, Brno, Plzeň, Olomouc, Liberec, Hradec Králové, Zlín, Ústí nad Labem, České Budějovice a v zahraničí pro Berlín, Vídeň a Bratislavu. Do budoucna se připravuje verze i pro Paříž a Budapešť. FareBandit si můžete stáhnout na https://play.google.com/store/apps/details?id=revizorwatch.cz.



Jak aplikace funguje a kdo je jejím tvůrcem?

Uživatelé nebo chcete-li „bandité“ zaznamenávají informace o tom, na jaké stanici a v jakém spoji revizory viděli, což mohou doplnit i o jejich popis. Tyto informace se pak zobrazí všem ostatním uživatelům, kteří se tak mohou na své trase snadněji revizorům vyhnout. Kromě možnosti přidání revizora a výpisu revizorů patří mezi funkce aplikace také možnost automatického upozornění na nového revizora či možnost aktualizovat, rušit a komentovat příspěvek spolu s využitím „Thx button“ (děkovného tlačítka). Již zmiňovanou funkci představuje také Moje peněženka, která informuje o penězích ušetřených jízdou na černo.



FareBandit v podstatě funguje na principu kolektivní inteligence Pierra Lévyho[1], kdy se zásadním stává „knowledge space“ (prostor znalostí) a míra, s jakou jsme schopni operovat s vědomostmi a pracovat se sítěmi produkce, přesunu a výměny informací. Sdílení znalostí, v tomto případě zaznamenávání informací o pozici revizorů, a to jak s těmito informacemi dokážou uživatelé aplikace pracovat, představuje klíč k úspěchu, respektive rozhodující zbraň na revizory.

Autorem aplikace je Petr Pechoušek, který pro Lidové noviny uvedl: „Chtěl jsem vyvinout nějakou aplikaci a shodou okolností jsem byl černý pasažér.“ [2] Pechoušek a jeho tým It is Gr8 s aplikací FareBandit zvítězil 25. února 2013 v soutěži českých a slovenských vývojářů mobilních aplikací AppParade, kterou pořádá server Mediář.cz.

Petr Pechoušek (vlevo) zařídil skvělou prezentací vítězství uskupení It Is Gr8 s aplikací FareBandit. Foto: Tomáš Pánek

Dopravní podniky se bránit nemůžou

Pražští revizoři zadrželi v loňském roce 280 tisíc černých pasažérů, kteří měli dopravnímu podniku způsobit škodu zhruba 360 milionů korun. Přesto se proti nové aplikaci nijak bránit nemůže, protože uživatelé ani tvůrci aplikace se žádného prohřešku nedopouští. „Nelze omezovat nebo cenzurovat používání internetu,“[3] říká Aneta Řehková, mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy. Advokátka Hana Karásková pro Český rozhlas uvedla: „I když vidíme, že tam je určitá neetičnost nebo nemorálnost, tak to prostě není žádnou zákonnou normou regulováno.“[4]

Na druhou stranu dopravní podniky namítají, že kontroloři přesto budou rychlejší než uživatelé FareBandit a aplikace tak na jejich práci nebude mít zásadní vliv. Nové technologie se ovšem rychle vyvíjejí a autoři aplikace neustále pracují na jejím vylepšení.

   Revizor (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

FareBandit a jeho budoucnost

Aplikace je sama o sobě dobře přehledná a myšlenka slídiče revizorů má velký potenciál. O tom, zda se ukáže jako efektivní, rozhodnou sami uživatelé. Její úspěch bude totiž záviset na komunitě banditů, kteří ji budou aktivně využívat. Čím více špehů se k ní bude připojovat a čím více jejich příspěvků bude odhalovat kontrolory jízdenek, tím výkonnější FareBandit bude. Pierre Lévy ve svém díle Kolektivní inteligence říká, že bychom se měli snažit naše vědomosti setřídit a spojit a vytvořit „kolektivní mozek“. V tomto směru může fungovat i tato aplikace. Úspěch závisí podle Lévyho na tom, jak rychle a efektivně dokážeme informace třídit a nakládat s nimi. O budoucnosti FareBanditu tedy rozhodne síla kolektivní inteligence, která tuto aplikaci bude využívat.




No comments:

Post a Comment