Sunday, April 14, 2013

INSTAMÁNIE aneb vyfoť, ofiltruj, otaguj a sdílej cokoli!

 ,,Jseš na fejsu?“ Ještě nedávno bylo celkem běžné, že si lidé tuto otázku pokládali. Postupem času ale trend Facebooku svým způsobem odezněl, mít zde profil je prakticky automatické a s tím, že tu „někdo není“, se už tak často nesetkáváme. Do popředí se nedávno dostal další trend, a to prostřednictvím světa smartphonů a s nimi souvisejících aplikací, fotografický editor a sociální síť Instagram, umožňující rychlou a snadnou úpravu fotografií a jejich sdílení prakticky po celém světě, současně čítající více než 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Trocha historie
Z pohledu uživatelů smartphonů určitě nejde o žádnou novinku. Instagram vznikal již od roku 2006. Zakladateli jsou Kevin Systrom a Mike Krieger, kteří původně pracovali na aplikaci s názvem Burbn a obsahovat měl širokou řadu funkcí. Nicméně poté, co získali na jeho vývoj a spuštění finanční prostředky, se od projektu upustilo a 6. října 2010 se na App Store společnosti Apple objevil Instagram čistě jako editor fotografií. V lednu roku 2011 obohatili vývojáři aplikaci o tzv. hashtagy, na jejichž principu funguje hlavně Twitter, a umožnilo se tak sdílení a hledání fotografií. V srpnu téhož roku přišla na svět verze Instagramu 2.0, která navíc aplikaci obohatila o několik filtrů k úpravě fotografií, o možnost je orámovat atd. 3. dubna 2012 byl Instagram zpřístupněn také pro uživatele Androidu na Google Play. Dne 12. dubna 2012 získala Instagram společnost Facebook, Inc. za přibližně 1 miliardu amerických dolarů. Mark Zuckerberg, ředitel a zakladatel Facebooku, prohlásil, že Instagram má kolem sebe sice velký šum, ale žádnou obchodní strategii, a tak bylo dohodnuto, že jeho společnost bude rozvíjet a budovat aplikaci samostatně.

Jak to funguje?
Princip aplikace je velmi jednoduchý. Po stažení a nainstalování aplikace (zcela zdarma) si snadno vytvoříte na Instagramu svůj účet. Můžete ho propojit s různými sociálními sítěmi, jmenovitě s Facebookem, Twitterem, Flickerem, Tumblr a dokonce i s Foursquare. Díky synchronizaci vám aplikace ihned nabídne vaše přátele, kteří Instagram používají a které můžete začít sledovat. Jejich příspěvky se vám pak budou zobrazovat chronologicky v kanálu vašich odběrů a můžete je „olajkovat“ nebo i komentovat. Také je zde možnost upravit si svůj profil, napsat o sobě nějaké informace, kontakt či přidat svou fotografii a nastavit profil na soukromý nebo veřejný. A jak přidávat vlastní příspěvky? Jednoduše vyfotíte pomocí Instagramu, co chcete, a můžete fotografii upravit pomocí 17 filtrů, rámečku, kontrastu nebo rozostřit okraje obrázku. Až budete s výsledkem spokojeni, aplikace vám nabídne, abyste k fotografii přidali popis včetně různých hashtagů (klíčová slova začínající znakem #, díky nimž se bude dát fotografie vyhledat), podle toho, čeho se fotografie týká, pokud ji chcete sdílet i s uživateli, kteří vás nesledují. Také můžete fotku přidat na mapu dle vaší aktuální polohy.

Jak co najdu?
Díky funkci „Prozkoumat“ můžete Instagram prohledávat a objevovat fotky podle hashtagů nebo i samotné uživatele podle jejich jména. Nabízí tak možnost sledovat zajímavé lidi, různé celebrity, stránky dle vašich zájmů, zkrátka cokoli, co vás napadne. Pokud se vám nechce nic hledat, funkce vám jako první zobrazí populární příspěvky od oblíbených uživatelů, a tam většinou naleznete velmi zajímavé fotografie a osobnosti.

Jde to i bez smartphonu!
Na Instagram není třeba chytrého telefonu. Existují webové stránky, které fungují jako jeho prohlížeče (Instagram, Webstagram, Statigram) a které dokonce nabízejí rozsáhlejší funkce pro sdílení a pro správu než aplikace v telefonu. Stáhnout a nainstalovat si lze Instagram i do počítače, návod můžete najít například zde. Ani Google Chrome nezůstal pozadu a nabídl do prohlížeče Instagram jako rozšíření.

Jde jen o filtry nebo o sdílení?
Každá novinka přináší svůj vlastní fenomén a s ním také nadšení a kritiku. Zkrátka každý si v něm najde něco svého. Někteří uživatelé vidí jako primární věc filtry, které pomohou fotografii vypadat více profesionálně, a tak fotí a sdílí doslova cokoli, co vidí. Velmi se rozmohl například trend s focením jídla, na který se v poslední době rozšířily různé parodie. Na druhou stranu ale existují i uživatelé, kteří fotografují opravdu profesionálně, filtry nepotřebují a jde jim především o sdílení jejich tvorby. Na Instagramu je mnoho profesionálních fotografů, které stojí za to sledovat. Jedním z nich je například český uživatel jeera, žijící ve Velké Británii, který fotografuje tamní život a o kterém dokonce byla zmínka na oficiálním blogu Instagramu, jenž je mimochodem sám o sobě zajímavý a dozvíte se zde mnoho užitečných informací nejen o aplikaci.

Bez vtípků už to snad nejde...
Je velice zajímavé, jakou rychlostí se v dnešní době tvoří a šíří různé vtipy na aktuální i neaktuální témata. Samozřejmě i k Instagramu přibyly ihned různé parodie a vtípky, utahující si z uživatelů a jejich posedlosti focením všeho možného, a to v podobě různých „meme“ obrázků či videí. 




,,Instamánie" a vše kolem
,,To se musí hodit na Facebook/Twitter/Instagram/Youtube/Google+...!“ Naše myšlení je v dnešní době ovládáno tím, že máme potřebu neustále něco někde sdílet, což nám umožňují právě výše zmíněné sociální sítě. Většina z nás si již ani nedokáže představit, jak se žilo, když jsme nebyli neustále ,,onlajn". Pokud myšlenku zformuluji do 140 znaků, napíšu ji na Twitter, pokud se mi líbí nějaké video na Youtube, sdílím ho přes Facebook, a vidím-li něco zajímavého, vyfotím to a vyšlu to přes Instagram kamkoli. A čím víc „lajků“ dostanu, tím jsem větší borec a cítím se ,,cool". Trend publikování fotografií a jejich upravování přes Instagram se velmi rychle rozšiřuje a s tím i to, co všechno lidé fotí. Navíc pokud přidají filtr a fotografie pak vypadá lépe až umělecky, cítí se všichni hned jako profi fotografové. A jaké hashtagy na Instagramu vedou? Lze zde najít 43 milionů fotografií pod tagem #love, 23,5 milionu fotek s trochu sobeckým tagem #me, dále vedou #eyes s počtem 22 milionů, #christmas, #cute, #harrystyles, #photooftheday, #boyfriend, #girl, #snow, #shoes, #fashion, #smile, #nike, #tree, #foodporn a mnoho dalších.

S každou sociální sítí však přicházejí kromě pro i její proti a Instagram není výjimkou. Aktuálně se například rozmohl v rámci této sítě trend soutěže krásy mezi teenagery či přehlídka nalíčených batolat. Instagram sice znemožňuje vytvořit účet mladším 13 let, ale vždycky existuje cesta, jak takováto pravidla obejít, a spousta uživatelů je pod tímto věkovým limitem.
Mnoho lidí ani nepřemýšlí nad tím, co vlastně fotí, a sdílí prakticky cokoli pod všemi různými hashtagy, aby to vidělo co nejvíce uživatelů. Je správné, že díky takovýmto novým možnostem se čím dál více otvíráme světu a ohrožujeme tak své soukromí? Uvědomujeme si to vůbec? Dle fotografií a informací, které publikujeme veřejně, si lze snadno domyslet či dohledat, co děláme, kam chodíme, s kým se bavíme... Chceme ohrožovat sami sebe, jen abychom byli ,,cool", že něco s někým sdílíme? Dokonce i celebrity publikují své soukromé fotografie, odhalují se tak vlastně světu ještě více a zneužívají toho nejen různé bulvární plátky. Jde tedy o sbližování lidí ve světě v dobrém smyslu nebo se tímhle přístupem ženeme do záhuby? Odpověď na tuto otázku bohužel není jasná. Každý se musí rozhodnout sám, jak moc otevřený a ,,sociální" se rozhodne být a zda si je vědom, jaké riziko tím podstupuje, pokud podlehne nějakému novému trendu, případně jak před ním ochrání své ratolesti. Doufejme, že z Instamánie se nestane šílenství v tom pravém slova smyslu.

Zdroje:

No comments:

Post a Comment