Sunday, April 14, 2013

Popularizace microblogingu v Číně



Velkým fenoménem ve světě nových médií se v posledních několika letech staly microblogovací servery, které čím dál tím více získávají na své popularitě a zcela suverénně se stávají, či dokonce již staly součástí našeho běžného života. Jsou nám prostředkem pro udržení kontaktu se svými přáteli, místem sdílení našich nevšedních zážitků a pocitů, fórem pro svobodné vyjadřování našich myšlenek a názorů. V podstatě nic neobvyklého pro nás žijící ve svobodné demokratické zemi. Jak ale taková sociální síť či microblogovací server funguje v zemi, kde i v současné době platí přísná cenzura?
Čína je stále jednou ze zemí, kde ještě i v 21. století nejsou skutečná demokracie, vláda práva, svoboda projevu a šíření informací povolovány. I přesto se však Čína nevyhnula internetovému boomu a nástupu nových komunikačních prostředků. 




Současná popularizace mikroblogingu v Číně představuje novou výzvu pro státní úřady pro kontrolu informací. Rychlost, s jakou se informace v mikroblogové sféře šíří a možnost na sociálních sítích publikovat jakékoli názory a informace, jsou ve stále ještě komunistické Číně vnímány totiž jako nebezpečí pro stabilitu státu.
Velký dopad internetu na společnost v Číně je opravdu značný. Lidé chtějí možnost svobodně projevit své názory, což je v tamních politických poměrech velmi komplikované. Komunistická strana v Číně má již pod kontrolou rádia, tištěná média či televizní kanály a od roku 2013 zpřísnila také pravidla pro kontrolu a užívání internetu a zvýšila dohled a monitorování internetové aktivity svých občanů.
Čínské úřady a internetové společnosti, jako je Sina Corp, která mimo jiné provozuje jednu z nejpopulárnějších sociálních sítí na světě Sina Weibo, již dlouho uplatňují internetovou cenzuru a kontrolují veškerý obsah, který se objeví online. Ovšem nyní čínská vláda tuto kontrolu, a dokonce i mazání nežádoucích příspěvků či celých stránek ukotvila přímo v zákoně. Požaduje rovněž, aby se každý uživatel internetu registroval pod svým pravým jménem, což má pomoci tamním policistům snadněji odhalit a identifikovat konkrétní uživatele kriticky napadající politiku státu.
 

I když jsou zahraniční blogy, jako Twitter, Facebook nebo server Youtube v Číně blokovány, ani přesto však čínští „netizens“ neunikli revoluci sociálních sítí. Místní čínský microblog Weibo tak zcela s přehledem vyplnil vakuum na poli microblogovacích serverů a se svými téměř 400 miliony uživateli se stal největším konkurentem Twitteru. Dá se dokonce předpokládat, že svého amerického bratra, co se počtu uživatelů týče, brzy předežene. I zde však bohužel platí pravidlo udržet informační toky pod kontrolou a nevyhovující příspěvky jsou takřka okamžitě mazány. Přesto ale lze říci, že Weibo plní, v nesvobodné společnosti jako je Čína, důležitou roli, neboť se stává jakýmsi veřejným fórem, jediným místem pro vyjádření kritických názorů a vůbec místem pro vznik a formování nové občanské společnosti.
Čínská vláda i přesto stále cenzuru internetu popírá. Cenzorské služby si totiž často zajišťují samy majitelé konkrétních webů. Loni v létě provedli američtí vědci studii, ve které se zaměřili na úlohu a činnost cenzorů sociální sítě Weibo.


Studie ukázala, že cenzoři musejí hlídat téměř 100 milionů příspěvků denně, z toho asi 70 tisíc tweetů za jedinou minutu. O jejich důkladnosti a rychlosti pak svědčí fakt, že 90 procent nevhodného obsahu je většinou smazáno do 24 hodin, některé příspěvky pak dokonce do minuty, od chvíle odeslání. Dále také vypozorovali, že se nevyhovující obsah bez zásahu cenzorů nejlépe šíří kolem 19. hodiny tamního času, kdy v televizi začíná zpravodajství, a pak ještě v časných ranních hodinách. Studie však také říká, že některé obsahy se na server nedostanou vůbec. Je to z důvodu automatického hlídání obsahu, kdy jsou některá slova či fráze rovnou zablokovány.
Přestože, by někteří mohli namítat, že Weibo je tedy svým způsobem blog politický, není tomu tak. Weibo vládne především zábava, drby a sport. Nejpopulárnější osobností chatující na Weibo je herečka Yao Chen, která má téměř 21 milionů fanoušků.



Dá se říci, že komunistický režim v Číně dokázal dnes vybudovat snad nejsofistikovanější systém internetové cenzury vůbec. I přestože je čínský kyberprostor pod přísnou státní kontrolou, mikroblogová síť Weibo v sobě ukrývá velký potenciál v podobě veřejného fóra a vzniku nové občanské společnosti. A kdo ví, třeba se i díky tomu „arabského jara“ jednou dočkají i v Číně.



No comments:

Post a Comment