Monday, January 30, 2017

Vliv internetu na evopskou žurnalistiku


Abstrakt
Žurnalistika se v posledních letech vlivem nových technologií rapidně mění. Rozvoj internetu s sebou přinesl nové možnosti a média ovlivnil v rámci funkce, praxe i etiky. Autoři studie “The Influence of the Internet on European Journalism: Explaining the use of the Internet by Work-Related Characteristics and Professional Opinions” se snaží tyto aspekty zmapovat v celoevropském kontextu a poskytnout tak mezikulturní srovnání toho, jak žurnalisté vnímají technologické a profesní změny objevující se v jejich sektoru. Cílem mé práce je uvedenou studii zhodnotit a prostřednictvím krátkého průzkumu porovnat s aktuální situací žurnalistiky v České republice.  

Abstract
Journalism has been rapidly changing in recent years due to new technologies. Development of the Internet has brought new opportunities and influenced media within the function, practices and ethics. Authors of the study “The Influence of the Internet on European Journalism: Explaining the use of the Internet by Work-Related Characteristics and Professional Opinions” are trying to map these aspects in a European context and provide a cross-cultural comparison of how journalists perceive professional and technological changes occurring in their sector. The goal of my work is to evaluate this study and compare it through a short survey with the current situation of a journalism in the Czech Republic.

Zdrojový článek:
FORTUNATI, Leopoldina, Mauro SARRICA, John O'SULLIVAN, Aukse BALCYTIENE, Halliki HARRO-LOIT, Phil MACGREGOR, Nayia ROUSSOU, Ramón SALAVERRÍA a Federico DE LUCA. The Influence of the Internet on European Journalism: Explaining the use of the Internet by Work-Related Characteristics and Professional Opinions. Journal of Computer-Mediated Communication [online]. 2009, vol. 14, issue 4, s. 928-963 [cit. 2017-01-27]. DOI: 10.1111/j.1083-6101.2009.01476.x. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1083- 6101.2009.01476.x 

J. Skalník

7 comments:

  1. Knížku na podobné téma jsem si nedávno pořídil ve slevě na internetu. A můj názor? Jasně, internet ovlivňuje žurnalistiku. Zrychluje ji. To, co bylo před hodinou aktuální je už teď dávno vyvrácené. Zářným příkladem toho je Covid a americké volby, kde se ty situace díky online žurnalistice mění doslava z hodiny na hodinu.

    ReplyDelete
  2. Ohledně IT je zajímavé že se v tom točí spousta peněz a přitom stačí, aby se člověk naučil řešit a rozumět kódu. Protože v IT je budoucnost a myslím si, že pokud nepřijde nějaká erupce od slunce nevypne nám veškerou elektroniku, tak se v IT budou lidé stále hledat a potřebovat. Zajímavá nová věc je chytré zásuvky.

    ReplyDelete
  3. Internet nás hlavně hodně rozdělil a je to vidět zejména za doby toho koronaviru, který ničí svět. Nechápu, jak je možné, že když si otevřu notebook a najedu třeba na ten český vyhledávač s pejsek, že se tam najde tolik nenávisti. Já také nejsem pro očkování, ale nejde mi do hlavy, proč na sebe tolik lidí útočí.

    ReplyDelete
  4. Já si občas u počítače když na něčem pracuji zavapuji. Pořídila jsem si na Vánoce vaporizér pax 3 za necelých 6 tisíc korun. Sice jsem si místo toho mohla lépe vylepšit počítač, ale tak stalo se. Mně to dodává takový pocit uklidnění, který moc při práci na grafice potřebuji. Jak se uklidňujete vy?

    ReplyDelete
  5. Věřím tomu, že ať už se jedná o jakoukoliv věc na světe, tak má vždy dvě stránky - pozitivní a negativní. O těch negativních bychom se mohli bavit především v podobě dezinformací. Jinak co se týče například cloud computingu, tak to beru jako obrovský posun našich technologií - my například ve firmě používáme cloudové řešení, které umožňuje spolupráci poboček po celé Evropě a to je paráda.

    ReplyDelete
  6. To by mě zajímalo jaké prohlížeče ještě zatěžují chod kryptoměn jak to tam píšete. To už je nějaký blábol ne? Já vím jenom to že kryptoměny běží na některých otevřených systémech a že se dají obchodovat přes směrnárnu kryptoměn. Jednu takovou mimochodem znám: https://www.mycoiner.cz

    ReplyDelete
  7. Když vidím jak ty mobily v dnešním světě třeba ovlivňuji žurnalistiku, tak mám docela strach z té umělé inteligence. Ta totiž neskutečně podpoří ten současný systém. Bude to šílené jak se rychle všechno začne rozvíjet. Bojím se, že už nám ujíždí vlak.

    ReplyDelete